top of page

5 snabba frågor till Anna Nordström

Anna Nordström är docent vid Arbets- och beteendemedicskt centrum i Umeå och projektledare för KRAFT-projektet. KRAFT är en utbildning på distans som har skapats i syfte att stärka kompetensen för vårdpersonal, personliga tränare, fysinstruktörer mfl. som tar emot patienter med FaR (fysisk aktivitet på recept).

Hur många patienter i Västerbotten får idag fysisk träning på recept?

SVAR: Idag förskrivs cirka 2000 recept per år i Västerbottens läns landsting.

Hur skiljer sig träningen åt för en person som fått träning föreskrivet av en läkare mot gemene mans träning?

SVAR: FaR står för fysisk aktivitet på recept och innebär att man får ett recept på någon rörelseaktivitet som är anpassad till de förutsättningar och önskemål man själv har som komplement eller ersättning för läkemedel eller annan behandling. Man kan även få FaR recept som sjukdomsförebyggande åtgärd.

Man kan få FaR recept utskrivet av legitimerad sjukvårdspersonal tex läkare, sjuksköterskor och sjukgymnaster. FaR recepten är tänkta att guida individen till viss sorts träning som är lämplig för just den diagnos eller symtom som man har men man får själv vara med och välja aktivitet.

Hur stor kunskap om olika sjukdomsbilder och FaR uppskattar du finns idag i den privata träningssektorn?

SVAR: Det är svårt att uppskatta i dagsläget. De som tar emot patienter med FaR recept i privata träningssektorn på tex friskvårdsanläggningar har olika utbildningar och olika kompetenser. Ibland kan det vara svårt för patienter att veta om individen de träffar har kompetens och beredskap att ta emot patienter med FaR recept.

Kan alla typer av fitnessinstruktörer gå KRAFT´s utbildning och ha nytta av den i sin yrkesroll?

SVAR: Alla ledare inom friskvård eller idrotten har stor nytta av att gå utbildningen. Man får kunskaper kring olika sjukdomstillstånd, fysisk aktivitets roll i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling, samt grundläggande träningslära Dessutom går kursen igenom motiverande samtalsteknik, vikten av bemötandet och förändringsarbetets process inom individen, verktyg som kompletterar kunskapen kring fysisk aktivitet.

När börjar ni hålla dessa utbildningar?

SVAR: Utbildningarna är i full gång och det är bara att leta upp oss på nätet, anmäla sig och logga in.

#Intervju #Info

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page