top of page

5 snabba frågor till Jonas Johansson

Idag intervjuar vi Jonas Johansson Idrottsfysiolog, Idrottsvetare och kursansvarig för KRAFT utbildningar.

Varför är det viktigt att utbilda de instruktörer som tar emot patienter med FaR?

SVAR: Fördelen med att utbilda personal som arbetar inom näringslivssektorn och föreningslivet i FYSS och FaR är att de får

lägga upp träning som stärker individen kroppsligt

samtidigt som aktivitet tar hänsyn till eventuella risker med sjukdomen.

Vidare är det bra att patienter som fått ett recept på fysisk aktivitet utskrivet har möjlighet att få hjälp i sin behandling av en sektor som normalt arbetar med fysisk aktivitet på daglig basis. Närings- och föreningsliv kan erbjuda kontinuerligt stöd till individer som kan behöva lite stöd och hjälp för att komma igång med sin ordinerade träning.

Finns det ett syfte med att erbjuda den kommersiella sektorn en liknande utbildning som den sjukvårdssektorn (offentliga sektorn) erbjuds?

SVAR: Syftet här är ju att likrikta kunskapen, dvs. att den aktivitet på recept

som sjukvårdssektorn ordinerar ska kunna läsas av, tolkas och planläggas utav personal inom exempelvis friskvårdsbranschen. Förutom att vi får ökad förståelse för hur fysisk aktivitet kan hjälpa olika sjukdomstillstånd, så kan det öka tryggheten för patienten, som vet att det

finns personer som kan hjälpa denne med den träning som har ordinerats. I det långa loppet hoppas jag att detta leder till en ökad kommunikation mellan sjukvårdssektorn och den kommersiella sektorn kring arbetet med fysisk aktivitet på recept.

Hur mycket kostar det att gå KRAFT-utbildningen?

SVAR: Det är gratis att läsa utbildningen, då finansieringen sker via Europeiska Socialfonden (ESF) som en kompetensutvecklingsinsats för samhället. En mindre administrativ avgift tas ut om högskolepoäng ska delas ut (kurserna ligger som uppdragsutbildning via Umeå universitet), eller vid en certifiering.

Vilka fördelar kommer en certifiering att ge de företag som har KRAFT-utbildade instruktörer?

SVAR: Först och främst så synliggör de ju att de har kompetensen att arbeta med och utveckla träningen för individer med olika sjukdomsförlopp, det stärker företagets anseende och skapar ett värde. Vidare så kanske fler patienter med ordinerad FaR kommer att välja att fortsätta gå till

detta företag och träna där. Certifieringen möjliggör även för sjukvårdssektorn att veta vilka företag som de kan rekommendera att patienten går till efter att ha fått ett recept på fysisk aktivitet

Är du själv aktiv utövare av någon idrott?

SVAR: När jag var yngre höll jag på med både fotboll, basket, bordtennis och orientering. I dagsläget tränar jag klättring, löpning och styrka för att få en bra helhetsträning för kroppen samt för att det är kul med variation! Dessutom är jag friluftsintresserad, så det blir mycket vandring och bestigningar av berg runtom i Skandinavien.

 

Läs även "Fem snabba frågor till Anna Nordström"

#Info #Intervju

Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page